Nieuws

Innovatie
5 juli 2017

Luierrecycling in Nederland weer een stap dichterbij

Luierrecycling in Nederland weer een stap dichterbij

AEB Amsterdam maakt deel uit van het internationale onderzoeksproject EMBRACED. Dit innovatieve project, medegefinancierd door de Europese Unie, heeft tot doel gerecyclede secundaire grondstoffen uit gebruikte luiers terug te winnen en op te werken tot hoogwaardige grondstoffen.

 

Het consortium bestaat uit 13 partners en wordt geleid door Fater SpA, een joint venture van Procter & Gamble en farmaceut Gruppo Angelini. De innovatieve luierrecyclingtechnologie die binnen dit consortium wordt ontwikkeld betekent een grote stap vooruit op weg naar de circulaire economie: de technologie zal luiers reinigen en opwerken naar secundaire ruwe grondstoffen, zoals kunststoffen, cellulose en absorberende materialen. Deze grondstoffen zullen verder worden opgewerkt en geschikt worden gemaakt voor recycling en biochemische toepassingen.

 

AEB Amsterdam zal deze technologie voor het eerst op demonstratieschaal toepassen. De bouw van deze luierrecyclingsinstallatie moet starten in 2018. De luiers zullen afkomstig zijn uit de gemeente Amsterdam en omliggende gemeenten. Een onderdeel van het onderzoeksproject bestaat uit het testen van innovatieve manieren van luierinzameling.

 

Paul Koolbergen, Business Unit Manager Recycling & Collection bij AEB Amsterdam: “Luiers en incontinentiemateriaal vormen een forse hoeveelheid van het afval dat dagelijks door burgers wordt geproduceerd. Door EMBRACED zullen de inwoners van en rond Amsterdam zien dat luiers een waardevolle bouwsteen vormen voor de circulaire economie. Dat past in onze strategie om steeds meer grondstoffen uit afval terug te winnen. Zo dragen we bij aan de transitie naar een circulaire economie."

 

"AEB Amsterdam is 's werelds grootste single-site afvalenergiebedrijf. Op dit moment zijn we ook onze recycling- en sorteeractiviteiten in hoog tempo aan het uitbreiden, onder andere door de bouw van een hoogwaardige scheidingsinstallatie voor restafval.”

Gerelateerde artikelen