Nieuws

Tech
21 oktober 2020

AEB rondt revisie af

AEB rondt revisie af

AEB heeft afgelopen weekend gepland groot onderhoud aan de afvalenergiecentrale (AEC) succesvol afgerond.

 

De werkzaamheden vonden plaats aan verbrandingslijnen 23 en 24 oftewel ‘blok 20’  van de oudere centrale. De vultrechters, die afval in de verbrandingsoven doseren, zijn compleet vernieuwd, net als het bijbehorende koelsysteem. Ook zijn er nieuwe slakkenschachten geïnstalleerd. Deze zorgen voor de afvoer van bodemas, het restproduct van de verbranding.

 

In de rookgasreiniging zijn een aantal belangrijke verbeteringen doorgevoerd. Zo is de absorber, een installatie die zuren uit de rookgassen haalt, gereviseerd. Daarnaast is ruim 3 kilometer leidingwerk in de wastrappen vervangen - voor het eerst sinds de oplevering van de AEC in 1993. Dankzij deze verbeteringen kan AEB veel efficiënter verontreiniging uit de rook halen en is de installatie een stuk veiliger geworden.

 

Het onderhoudswerk was gericht op een aantal van de belangrijkste knelpunten die in de zomer van 2019 aanleiding gaven tot het besluit om vier van de zes lijnen stil te leggen. De knelpunten zijn op dat moment met tijdelijke oplossingen verholpen. Met deze revisie zijn structurele verbeteringen aangebracht.

 

De revisie werd coronaproof uitgevoerd. De 300 extra tijdelijke medewerkers, waarvan een groot aantal afkomstig uit Duitsland, waren gehouden aan strenge voorzorgsmaatregelen. Door deze in acht te nemen, is er geen uitbraakcluster ontstaan rond de revisie. 

 

De revisie is binnen de tijdsplanning en het budget gerealiseerd. “Dit is een enorme prestatie van het revisie-team,” zegt Albert den Hartog, COO van AEB Amsterdam. “Het team heeft  een grote mate van discipline weten te behouden onder moeilijke omstandigheden. Dat verdient een groot compliment.”

Gerelateerde artikelen