Nieuws

Over AEB
9 november 2015

Vos te gast bij AEB

Vos te gast bij AEB

In de ‘voortuin’ van het AEB, bij de weegloge en de afvalinzameling komt vrijwel dagelijks een vos op bezoek. In tegenstelling tot het brengen van afval, komt hij het vooral halen. Het dier heeft het onder andere voorzien op de etensresten van het personeel in de avonduren.

‘Rond 21.30 uur als het rustiger wordt met vrachtwagens, zien we de vos regelmatig langskomen’, vertelt Jason Hick, medewerker bij de weegloge van AEB. Hij brengt ons soms ook een konijn of rat, die eet hij dan deels op voor onze deur. Het dier is voor ons niet bang, wel voor de vrachtwagens.’ Het personeel van AEB is inmiddels gewend aan de dagelijkse bezoekjes van het dier.

 

Inmiddels is AEB te rade gegaan bij de stadsecoloog van het Havenbedrijf. ‘We wilden wat achtergronden over het dier weten en eventuele risico’s voor het personeel uitsluiten. Want misschien is zo’n vos wel drager van ziekten of kan hij agressief worden’, zegt Janneco Pothuis. Zij is manager bij SHEQ, een afdeling die adviseert op het gebied van veiligheid.

 

Filmheld

‘Volgens stadsecoloog Martin Melchers gaat het hier waarschijnlijk om de vos die ook gefilmd is voor zijn nieuwe film ‘Amsterdam Wildlife’ die eind september in première is gegaan’, zegt Pothuis. ‘Hij vertelde ons dat de vos niet zal bijten en ongevaarlijk is. Hondsdolheid komt hier in West-Europa niet meer voor maar nog wel in het grensgebied met het voormalige Oost-Europa. Vossen zijn volgens Melchers in het havengebied uitermate nuttige dieren omdat ze bij voorkeur konijnen eten die zeer talrijk zijn. Die kunnen plaatselijk wel schadelijk zijn. Ook bruine ratten staan op het menu. Alle verzwakte vogels ruimen ze ook op.’

 

Jason Hick: ‘Vossen zijn echte schooiers en ze eten zo ongeveer alles, maar het is voor zijn eigen veiligheid belangrijk dat hij niet te mak wordt en ook ratten en konijnen blijft eten.’ De vos is inmiddels een graag geziene gast bij AEB.

 

AEB is een afval energiebedrijf dat bijdraagt aan een schone samenleving door het terugwinnen van grondstoffen uit afval en het opwekken van energie uit afval.

Gerelateerde artikelen