Nieuws

Over AEB
27 november 2017

Succesvolle herfinanciering toont vertrouwen in duurzame strategie AEB Amsterdam

Succesvolle herfinanciering toont vertrouwen in duurzame strategie AEB Amsterdam

AEB Amsterdam, het duurzame grondstoffen- en energiebedrijf, heeft bij de herfinanciering ruim €300 miljoen opgehaald en betaalt €215 miljoen aan leningen aan de gemeente Amsterdam terug.

Bij de verzelfstandiging van AEB in 2014 zijn afspraken gemaakt over de herfinanciering van de leningen die door de gemeente Amsterdam aan AEB zijn verstrekt. AEB heeft deze herfinanciering ruim één jaar voor de afgesproken planning gerealiseerd.

 

Uit een brede groep geïnteresseerde financiële instellingen heeft AEB gekozen voor ABN AMRO, BNG, Deutsche Bank en ING. De nieuwe financiering bestaat uit een termijnlening van €200 miljoen met een looptijd van 7 tot 8 jaar, een investeringsfaciliteit van €50 miljoen met een looptijd van 7 jaar en een rekening courant faciliteit van €50 miljoen.

 

Met de nieuwe financiering kan AEB leningen aflossen en nieuwe projectinvesteringen doen. De ontwikkeling van nieuwe projecten is essentieel voor het realiseren van AEB’s ambities: meer grondstoffen terugwinnen en meer duurzame energie opwekken uit restafval.

 

Derk Kappelle, financieel directeur AEB: ‘We zijn in transitie naar een duurzaam grondstoffen- en energiebedrijf. Een gezonde financiële basis en voldoende investeringsruimte zijn daarbij essentieel. De succesvolle herfinanciering, grote belangstelling van financiers en aantrekkelijke voorwaarden en condities bevestigen dat financiële marktpartijen de door AEB ingezette transitie ondersteunen. De financiële flexibiliteit en de afspraken die we hebben gemaakt helpen ons bij het realiseren van onze ambities.’

 

Udo Kock, wethouder Financiën en Deelnemingen: ‘Het is goed nieuws voor Amsterdam dat AEB 215 miljoen aan leningen terugbetaalt. We gebruiken deze aflossing om onze stadsschuld verder te verminderen. Er zijn goede commerciële banken dus de lokale overheid hoeft die leningen niet te verschaffen. Deze aflossing zorgt voor minder risico voor Amsterdam.’

Gerelateerde artikelen