Nieuws

Veiligheid
13 mei 2014

Veiligheidsweek stortvloer

Veiligheidsweek stortvloer

De komende week organiseren tien afvalbedrijven de Veiligheidsweek Stortvloer. Van 12 tot en met 16 mei besteden zij extra aandacht aan de veiligheid bij het lossen van afval.

Bij het lossen van afval doen zich regelmatig kleine en soms ook grotere incidenten voor. Op diverse locaties verspreid over het land gaan de bedrijven op een of meer dagen het gesprek aan met chauffeurs en bijrijders over de veiligheidsregels. Door op verschillende plaatsen in het land aandacht te vragen voor hetzelfde onderwerp, hopen de bedrijven het effect te versterken, zodat de boodschap beklijft.

 

Aanrijdgevaar

De stortvloer, daar waar afval wordt gelost, is een knooppunt van activiteiten. Er lopen mensen rond en er rijden wagens. Het aanrijdgevaar is dan ook het grootste risico. Andere incidenten die zich voordoen zijn bijvoorbeeld verstappen of struikelen, vallen van een wagen, kantelen van een wagen en aanraking met afval. Ook problemen met geluid, fijnstof en dieselmotorenemissies kunnen zich voordoen. Voor deze en andere risico’s hebben werkgevers, werknemers en brancheorganisaties maatregelen om de risico’s te beperken beschreven in de Arbocatalogus Afvalbranche.

 

De bedrijven AEB Amsterdam, Afvalzorg, Attero, Avri, EVI, HVC, Omrin, SITA, Stainkoeln en Twence doen mee aan de Veiligheidsweek Stortvloer. Zowel bij verwerkingsbedrijven als bij inzamel- en overslaglocaties wordt actie gevoerd. Op locaties verspreid over het land besteden de bedrijven op een of meer dagen extra aandacht aan de veiligheidsregels bij het lossen van afval. Op enkele plaatsen worden veiligheidsbrillen of andere (hulp)middelen uitgereikt die de boodschap ondersteunen. Het benaderen van chauffeurs en bijrijders vindt plaats op diverse plekken langs de route die de wagens afleggen op het terrein. Het is voor bedrijven ook een moment om intern nog eens extra de aandacht voor veiligheid te vragen.

 

Locaties waar de bedrijven actie voeren:

AEB in Amsterdam, Afvalzorg in Geldermalsen, Montfoort, Assendelft, Lelystad, Middenmeer, Vijfhuizen en Brunssum, Attero in Moerdijk, Wijster, Tilburg en Wilp, Avri in Geldermalsen, EVI in Laar (D), HVC in Dordrecht, Den Helder, Lelystad, Zaandam, Middenmeer en Velsen, Omrin in Oudehaske, SITA in Roosendaal, Stainkoeln in Groningen en Twence in Hengelo.

Gerelateerde artikelen