Nieuws

Veiligheid
15 september 2023

Drukte bij inleverpunt voor afvalcilinders AEB Amsterdam, extra maatregelen

Drukte bij inleverpunt voor afvalcilinders AEB Amsterdam, extra maatregelen

Binnen 24 uur zijn er al ruim 100 lege lachgascilinders ingeleverd bij het tijdelijke inleverpunt van AEB Amsterdam. Dit inleverpunt is ingericht om Amsterdammers te stimuleren lachgascilinders in te leveren en niet bij het afval te gooien. Lachgascilinders die in de verbrandingsoven terechtkomen veroorzaken grote ontploffingen. Dit is gevaarlijk voor het personeel van AEB en zorgt voor schade aan de installaties. Voor elke lege lachgascilinder ontvangen mensen 10 euro contant.

Donderdag 14 september opende AEB Amsterdam een tijdelijk inleverpunt voor lege lachgascilinders. In ruil voor een tientje contact kunnen mensen uit Amsterdam en omgeving hier hun lege lachgascilinders inleveren. Massaal wordt er gehoor gegeven aan de oproep.

AEB Amsterdam spreekt nu al van een geslaagde actie. Met iedere lachgascilinder die ingeleverd wordt, voorkomt het bedrijf een ontploffing in de verbrandingsovens. Daarnaast laat deze actie zien dat het een groot landelijk probleem is. Het veiligheidsrisico voor personeel van AEB is groot en de kosten zijn aanzienlijk. Ook andere afvalverwerkers hebben deze problemen. AEB vindt het dan ook belangrijk dat er zo snel mogelijk een oplossing uit Den Haag komt.

Om het inzamelen van lachgascilinders op de locatie van AEB beheersbaar en veilig te houden, neemt AEB Amsterdam een aantal maatregelen. AEB neemt maximaal 5 cilinders per persoon per dag in en roept mensen op om later terug te komen als de opslag van AEB vol is. Daarnaast worden alleen cilinders van particulieren uit de regio Amsterdam ingenomen, de actie geldt niet voor bedrijven. De ingezamelde cilinders voert AEB af naar een verwerker die de cilinders geschikt maakt om te worden gerecycled.

Gerelateerde artikelen