Nieuws

Veiligheid
14 september 2023

AEB geeft tien euro voor elke lege lachgascilinder

AEB geeft tien euro voor elke lege lachgascilinder

Met ingang van donderdag 14 september is het mogelijk lege lachgascilinders in te leveren bij AEB Amsterdam. Voor elke lege lachgascilinder geeft het Amsterdamse afvalenergiebedrijf een bedrag van tien euro contant. Daarmee wil het bedrijf het hoge aantal ontploffingen in de verbrandingsketels terugbrengen, omdat deze grote schade veroorzaken aan de installaties.

Sinds januari van dit jaar hebben afvalverwerkers te maken met ontploffende lachgascilinders in hun verbrandingsinstallaties. Dit probleem is ontstaan na het verbod op lachgas per 1 januari van dit jaar. Via het afval komen de lachgascilinders nu in de verbrandingsovens van AEB terecht. Dat leidt tot veiligheidsrisico’s voor het personeel en tot hoge kosten voor reparatie en stilstand.

Inleveren in plaats van weggooien
Met deze actie wil AEB mensen stimuleren lachgascilinders in te leveren en niet bij het afval te gooien. AEB hoop dat de inleverpremie van 10 euro mensen extra stimuleert. Met ingang van donderdag 14 september kunnen zij hun lachgascilinders inleveren bij het inleverpunt van AEB op de kruising van de Australiëhavenweg en de Aziëhavenweg in het Westpoortgebied. De openingstijden zijn van maandag tot en met zaterdag van 12:00 tot 17:00 uur. Het gaat daarbij alleen om lege lachgascilinders. Andere cilinders, slagroompatronen, containers of druktanks worden niet ingenomen. AEB voert de ingezamelde cilinders af naar een verwerker die de cilinders geschikt gemaakt om te worden gerecycled.

Meer maatregelen
Naast het geven van een inleverpremie doet AEB nog meer om te zorgen dat er geen lachgascilinders in de ovens terecht komen. Zo worden verschillende afvalstromen eerst met een magneet gecontroleerd op de aanwezigheid van lege lachgascilinders. Daarnaast kunnen Amsterdammers hun lege lachgascilinders ook inleveren op de bekende afvalpunten van de gemeente Amsterdam. Hier ontvangen zij geen geld voor de lege lachgascilinder. Ook zijn er gesprekken met de ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Infrastructuur en Waterstaat en Justitie en Veiligheid om te komen tot een blijvende oplossing voor het probleem. Zo doet het bedrijf er alles aan om te voorkomen dat er lachgascilinders in de verbrandingsovens terecht komen.