Nieuws

Innovatie
1 juni 2021

AEB en Sympower slaan handen ineen voor energietransitie

AEB en Sympower slaan handen ineen voor energietransitie

Amsterdam – Afvalenergiebedrijf AEB Amsterdam en cleantechbedrijf Sympower slaan de handen ineen om te zorgen voor optimaal rendement uit opgewekte energie. Er valt grote winst te behalen bij het opwekken en gebruiken van energie in de vorm van warmte, stoom of elektriciteit. Daarvoor ontwikkelen ze een nieuwe applicatie op basis van kunstmatige intelligentie (AI).

Nederland staat voor de grote uitdaging om de CO2-uitstoot in 2050 drastisch terug te brengen. De overgang naar duurzame bronnen van energie is daarom in volle gang. Een van de grote uitdagingen is de betrouwbaarheid en stabiliteit van het energienetwerk. Dit komt door de grote veranderingen in de vraag en aanbod van energie. Afvalverwerker en energieproducent AEB Amsterdam en Cleantechbedrijf Sympower ontwikkelen samen een slim energieplatform om efficiënter energie te produceren en te distribueren naar gebruikers. Hiermee versnellen zij de energietransitie.

Dit energieplatform draait op kunstmatige intelligentie en zal ontwikkeld worden in een nieuwe applicatie: HeatFlex.ai. Het platform verbindt producenten (zoals AEB), opslagmogelijkheden en gebruikers van elektriciteit, warmte en stoom. Door data te combineren en AI-voorspellingstechnieken te gebruiken kan HeatFlex.ai bepalen wat de meest efficiënte en duurzame energiedistributie is. Daardoor kan opgewekte energie direct worden ingezet of opgeslagen als dat op dat moment het slimst is. Op deze manier worden de energiesystemen onderling verbonden en dat vergroot de stabiliteit, betrouwbaarheid en betaalbaarheid. Dit najaar zullen de eerste resultaten bekend zijn.

Heatflex.ai is een veelbelovend project en mede daarom ook geselecteerd voor AI4Cities; een Europees subsidieproject met zes participerende steden, die door de toepassing van kunstmatige intelligentie de CO2-uitstoot willen verminderen.

Gerelateerde artikelen