AEB is klaar voor de lente

Michel Frequin

Geachte relatie,

Deze nieuwsbrief is een mooie gelegenheid om mijzelf aan u voor te stellen. Mijn naam is Michel Frequin en ik ben sinds januari algemeen directeur ad interim van AEB Amsterdam. Sindsdien heb ik mijn ogen uitgekeken wat er bij AEB allemaal gebeurt en op de rol staat. 

AEB speelt een belangrijke rol in de duurzame verwerking, nascheiding en verbranding van afval. We leveren stroom en warmte in een context van oorlog in Europa en grote onzekerheid op de internationale energiemarkt. We zitten in de hotzone van de energietransitie, met een mega-investering in de afvang en opslag van CO2. Onze mensen werken iedere dag keihard om AEB stabieler en betrouwbaarder te maken. Zij maken echt het verschil. 

Nog altijd zijn we in afwachting van het besluit van de ACM over de verkoop van ons bedrijf aan AVR. Nieuws kan elk moment komen. Wij zijn er in elk geval klaar voor.

Met vriendelijke groet,

 

Michel Frequin 

Week van de Afvalhelden

In Nederland zetten 30.000 mensen zich dagelijks in voor het inzamelen van afval- en grondstoffen, het runnen van een milieustraat, het veilig vervoeren naar de verwerker en het verwerken en recyclen. Bij nacht en ontij en soms in weer en wind. Gelukkig maar, want zonder hen zou Nederland minder schoon en gezond zijn en zouden we minder grondstoffen uit afval kunnen terugwinnen. Daarom hebben we voor de chauffeurs die afval bij AEB brengen, tijdens de Week van de Afvalhelden, een mobiele koffiebar geregeld om hen te voorzien van een lekker kopje koffie met heerlijke homemade cake erbij. Daarnaast hebben we enkele AEB-collega’s even extra in de spotlights gezet op onze social media kanalen en via het platform van Vereniging Afvalbedrijven.

  

Overlast door lachgascilinders

Mark Hagoort, manager Energie uit Afval over lachgascilinders in het restafval: “Op het moment dat er een gascilinder in onze ketel terechtkomt, ontploft deze of wordt ze gelanceerd. We hebben inmiddels 18 van dit soort zware ontploffingen per week. De ontploffingen veroorzaken schade aan het verbrandingsrooster zorgen voor verstopping van de verbrandingsluchttoevoer. Dit zorfgt voor een verstoorde verbranding en rookvorming in het ketelhuis. Aangezien veilige werkomstandigheden en het voorkomen van emissies onze hoogste prioriteit zijn, stoken we ketels af die te ernstig beschadigd zijn door ontploffingen. Dit gaat gepaard met hoge reparatiekosten en derving van inkomsten.

We kunnen vanuit AEB helaas zelf niets doen aan het gascilinderprobleem, we zijn hierin afhankelijk van anderen. Ik hoop dat dit probleem snel wordt opgelost en dat er bijvoorbeeld statiegeld op de gascilinders komt of dat mensen ze ergens veilig in kunnen leveren. Het moet in ieder geval lonen om ze in te leveren.”

Verlenging certificering erkend leerbedrijf

Met enige trots kunnen we meedelen dat SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven) de erkenning van AEB als leerbedrijf weer verlengd heeft tot 13 september 2026! We kunnen middels deze hernieuwde erkenning doorgaan als bedrijf met het begeleiden van vmbo-leerlingen, mbo-studenten en omscholers.

Momenteel maken 4 mbo’ers met een BBL (Beroepsbegeleidende Leerweg) - opleiding gebruik van een stageleerplaats bij AEB. Zoals Faisal Bidesie bijvoorbeeld. Hij is als leerling werktuigkundige aan de slag gegaan bij productieteam 4 op onze afdeling EuA en wordt begeleid door plaatsvervangend teamleider Klaasjan Veslinga. 

“De begeleiding bij AEB is erg goed, iedereen van mijn ploeg is bereid om mij te helpen. Ik heb een inschoollijst gekregen waar ik stap voor stap het proces van de fabriek doorloop en tegelijkertijd leer ik hoe de paneeloperators het proces besturen vanaf het DCS systeem. De beroepsbegeleidende leerweg vind ik perfect omdat je op school niet echt praktisch bezig kunt zijn.” - Faisel Bidesie 

"Werken met Faisel is voor mij een leuke en leerzame toevoeging. Hij is zeer prettig in omgang en leergierig. Met meerdere collega’s ondersteunen we Faisel zodat hij zoveel mogelijk kennis en ervaring kan opzuigen.“ - Klaasjan Veslinga

Vakmensen van de toekomst? Die leiden we op bij AEB.