Nieuws

Veiligheid
19 maart 2021

Uitstoot Bio Energiecentrale daalt verder

Uitstoot Bio Energiecentrale daalt verder

De uitstoot van ammoniak door de Bio Energiecentrale van AEB Amsterdam is verder gedaald. Dat blijkt uit testmetingen die medio december uitgevoerd zijn.

AEB is bezig de installatie van de Bio Energiecentrale (BEC) te optimaliseren. Deze inregelfase is bedoeld om de verbranding van biomassa verder te optimaliseren en de uitstoot van schadelijke stoffen terug te dringen. AEB laat daarom regelmatig testmetingen uitvoeren. Eerdere metingen werden vorig jaar uitgevoerd in augustus en september.

Evenals bij de tweede meting voldoet de uitstoot van de BEC aan de eisen van de omgevingsvergunning. Dit stelt de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied in een rapportage over de metingen.

De BEC moet ook voldoen aan de eisen die worden gesteld in de Natuurbeschermingsvergunning. In deze vergunning is een zogeheten jaarvracht voor ammoniak opgenomen; dat is de uitstoot over een heel jaar. Om binnen de jaarvracht te blijven voldoen, moet de uitstoot van ammoniak nog verder omlaag. De komende tijd werken AEB en de fabrikant van de BEC aan de verdere optimalisatie van de processen. De verwachting is dat de uitstoot daarmee voldoende omlaag kan.

Klik hier voor het rapport