Nieuws

Over AEB
24 december 2020

AEB verwerkt extra ziekenhuisafval

AEB verwerkt extra ziekenhuisafval

De toename van het aantal coronapatiënten en de vele coronatesten die worden afgenomen, zorgen al weken voor een sterk stijgend volume ziekenhuis afval. Sinds begin november wordt er bij AEB al Covidafval uit teststraten en van verpleegafdelingen verwerkt.  Nu verwerkt AEB ook specifiek ziekenhuisafval

Nederland exporteert sinds 2007 een kwart van al het ziekenhuisafval. Er is niet genoeg capaciteit in Nederland om zelf het afval uit ziekenhuizen te verwerken. Vorige maand is de export van ziekenhuis afval tijdelijk gestopt op verzoek van de autoriteiten in België, het land dat het surplus van Nederlands afval verwerkt. België deed dit verzoek omdat daar nu ook een overschot van afval is.

Het ministerie van VWS, de vereniging Afvalbedrijven en Zavin, de enige verwerker van ziekenhuisafval in Nederland, verzochten AEB om tijdelijk specifiek ziekenhuisafval te verwerken. Specifiek ziekenhuisafval bestaat uit bijvoorbeeld beschermingsmiddelen, verzorgingsmiddelen zoals verband en onderleggers en afdelingsafval zoals medicijnresten en spuiten.

Dit afval wordt in gesloten vaten aangeleverd bij AEB. De vaten met Covidafval hebben voor ze bij AEB worden aangeleverd, 72 uur opgeslagen gestaan zodat aanwezige coronavirussen onschadelijk worden. Werknemers van AEB komen niet in aanraking met het materiaal. Virussen en bacteriën worden door de hoge temperaturen in de verbrandingsoven gedood of onschadelijk gemaakt.

Het afval wordt bij AEB niet zomaar in de bunker gestort maar meteen verbrand. Dat betekent dat het afval alleen in speciale tijdslots kan worden aangeboden. Per dag komen er maximaal 36 vrachtwagens met dit ziekenhuisafval aan. In totaal gaat het tot eind 2021 om 2000 ton ziekenhuisafval.