Nieuws

24 oktober 2023

AEB neemt 10.000ste lachgascilinder in en roept gemeenten op om inleverpremie in te voeren

AEB neemt 10.000ste lachgascilinder in en roept gemeenten op om inleverpremie in te voeren

Op vrijdag 20 oktober heeft AEB de 10.000ste lachgascilinder ingenomen bij het inleverpunt aan de Aziƫhavenweg in Amsterdam. Daarmee laat het bedrijf zien dat een inleververgoeding een effectieve manieren is om lege lachgascilinders uit het afval te houden. De eerste resultaten laten namelijk een daling zien in het aantal ontploffingen in de installaties. Dat is echter nog onvoldoende. AEB roept daarom gemeenten op om ook een inleverpremie te geven aan burgers die lege lachgascilinders komen inleveren.

Op 14 september opende AEB een inleverpunt voor lachgascilinders. Het doel was om het grote aantal ontploffende cilinders in de ovens terug te brengen, omdat deze grote schade veroorzaken aan de installatie en zorgen voor onveilige situaties op de werkvloer. Vanaf het eerste moment was het inleverpunt een groot succes. In vijf weken zijn er nu 10.000 lege lachgascilinders ingeleverd, die anders voor een groot deel in de verwerkingsinstallaties tot ontploffing waren gekomen.

Het grote aantal ingeleverde cilinders maakt duidelijk hoe groot het probleem van de lachgascilinders is sinds de invoering van het verbod op lachgas. Het laat ook zien dat een inleverpremie of statiegeld werkt om de cilinders uit de ovens van afvalverwerkers te houden. Daarom roept AEB gemeenten op om in hun milieustraten of afvalpunten een inleverpremie te geven voor lege lachgascilinders. Het bedrijf deelt graag haar ervaringen met gemeenten om ze hierbij te helpen.