Beste relatie,
AEB Amsterdam staat aan de vooravond van een nieuwe fase, waarin we volop inzetten op verdere verduurzaming en efficiëntere afvalverwerking. Met de zekerheid dat de gemeente Amsterdam tenminste tien jaar onze eigenaar blijft, kunnen we ons volledig richten op onze toekomst en langdurige samenwerkingen met onze partners.
In deze nieuwsbrief neem ik u mee in de belangrijkste ontwikkelingen binnen AEB: van de maatregelen die we hebben genomen tegen lachgascilinders tot onze plannen voor een circulair afvalbeheer.
Samen met onze medewerkers en partners bouwen we verder aan een betrouwbare en toekomstbestendige organisatie.
Met hartelijke groet,
Wim van Lieshout
Directeur AEB Amsterdam
Na jaren van onzekerheid is de toekomst van afvalenergiebedrijf AEB Amsterdam een stuk duidelijker. In dit interview blikt directeur Wim van Lieshout terug op roerige tijden en vertelt hij hoe AEB zich voorbereidt op een efficiëntere, schonere en circulaire toekomst.
Na jaren van onzekerheid heeft de gemeente Amsterdam besloten AEB niet te verkopen. Wat betekent dat voor u en uw medewerkers?
“Het brengt vooral rust. Onze mensen hebben lang in spanning gezeten, niet wetend of we zouden worden overgenomen door een commerciële partij. Nu is duidelijk dat de gemeente nog zeker tien jaar eigenaar blijft. Dat geeft ons de ruimte om te investeren en de bedrijfsvoering verder te verbeteren.”
U spreekt in Het Parool van ‘twee klotejaren’. Wat waren de grootste uitdagingen?
“Enerzijds hebben we last gehad van structurele problemen in de markt, zoals overcapaciteit bij afvalverbranders in Nederland. Dat drukt de inkomsten. Anderzijds kampte AEB met exploderende lachgascilinders in het afval, waardoor ovens regelmatig stil kwamen te liggen. Dat zorgde voor extra schade en kosten. Het hele bedrijf voelde de impact.”
Is het probleem met die lachgascilinders inmiddels onder controle?
“We hebben flink geïnvesteerd in een voorvermalingsinstallatie die de cilinders leegt voordat het afval de oven in gaat. Daardoor lopen de aantallen explosies aanzienlijk terug. Het was een complexe en dure ingreep, maar heeft ons veel ellende bespaard.”
De gemeente wil dat AEB efficiënter gaat werken. Wat betekent dat voor de medewerkers?
“Er zal geen grote reorganisatie plaatsvinden, maar we willen processen optimaliseren. Dat kan betekenen dat sommige functies veranderen of geleidelijk verdwijnen wanneer mensen met pensioen gaan. We hebben veel ervaren personeel op leeftijd en hopen die overgang ‘geruisloos’ te laten verlopen.”
Er wordt steeds meer ingezet op duurzaamheid en minder verbranden. Hoe ziet u de toekomst van AEB?
“De transitie naar een circulaire economie is in volle gang. We willen meer grondstoffen uit afval halen voordat het in de oven verdwijnt. Tegelijkertijd blijft afvalverwerking onmisbaar om het land schoon en leefbaar te houden. We moeten een balans vinden: investeren in innovaties als CO₂-afvang én zorgen dat we capaciteit achter de hand hebben voor als het ergens anders misgaat.”
Wat wilt u tegen uw klanten zeggen, nu AEB een nieuwe periode ingaat?
“Dat we er alles aan doen om betrouwbaar te blijven. We willen onze dienstverlening verder professionaliseren en tegelijkertijd stappen zetten richting een duurzame toekomst. We staan klaar om ook de komende jaren met onze partners en klanten samen te werken aan een schone, veilige en circulaire stad.”
Bij AEB Amsterdam hebben we de afgelopen jaren flink te maken gehad met lachgascilinders in het afval. Sinds het lachgasverbod in 2023 belanden er steeds meer van deze cilinders tussen het restafval, met grote gevolgen: explosies in de ovens, schade aan installaties en hoge reparatiekosten.
Om dit probleem aan te pakken, hebben we een speciale lachgasloods op ons terrein geopend. Hier wordt het afval eerst versnipperd, zodat cilinders worden verwijderd of onschadelijk gemaakt voordat het in de verbrandingsovens terechtkomt. Dit voorkomt stilstand en maakt het proces efficiënter.
Onze nieuwe aanpak is een belangrijke stap, maar structurele maatregelen blijven nodig. Samen met onze partners in de loods, Gemeente Amsterdam, Meerlanden en anderen, blijven we pleiten voor betere oplossingen op landelijk niveau.
Meer weten? Lees ons persbericht.
Vanaf 1 april verwelkomen we Sharon Blume als accountmanager Bijzonder en Gevaarlijk Afval. Sharon brengt veel ervaring mee uit de chemische en commerciële sector en kijkt ernaar uit om bij AEB aan de slag te gaan. We spraken haar over haar achtergrond, verwachtingen en ambities.
Kun je iets over jezelf vertellen?
"Ik ben 36 jaar en woon in de omgeving van Dordrecht. Mijn achtergrond ligt in de chemie: ik heb een opleiding tot chemisch-fysisch analist gevolgd en heb een tijd in een laboratorium gewerkt. Maar ik merkte dat ik het commerciële aspect miste. In een lab werk je vaak in dezelfde ruimte, met een vast stramien. Daarom ben ik overgestapt naar een groot Amerikaans bedrijf, een distributeur van laboratoriumbenodigdheden, waar ik als accountmanager aan de slag ging. Daar heb ik vijf jaar met veel plezier gewerkt, maar ik was toe aan een nieuwe uitdaging."
En dat werd AEB...
"Inderdaad! Toen ik de vacature bij AEB op Indeed zag, sprak die me direct aan. De specialisatie in bijzonder en gevaarlijk afval sluit mooi aan bij mijn opleiding en daar ligt ook mijn interesse. Vanaf dat moment ging het snel!"
Wat trok je aan in AEB?
"Toen ik hier binnenkwam, voelde het meteen goed. De sfeer is leuk, menselijk en toegankelijk. Er is veel bereidheid tot samenwerking. Daarnaast vind ik het interessant om te zien hoe AEB zich blijft ontwikkelen. Ik had op de website een artikel gelezen over het toekomstplan en de ambitie om processen nog efficiënter te maken. Het lijkt me geweldig om dat van dichtbij mee te maken en eraan bij te dragen."
Hoe ziet jouw rol eruit?
"Ik ga me volledig richten op Bijzonder en Gevaarlijk afval. Dat betekent het onderhouden van relaties met bestaande klanten en het vergroten van de markt op dat gebied. Ik wil bijdragen aan de groei van AEB door nieuwe partnerships aan te gaan en bestaande klanten nog beter te ondersteunen."
Wat verwacht je van deze functie?
Dat we door de nieuwe partnerships en betere ondersteuning aan klanten het enorm druk krijgen, hahaha! Maar vooral wil ik bijdragen aan een goede samenwerking en ervoor zorgen dat klanten optimaal geholpen worden.
Welke eigenschappen zijn belangrijk voor een accountmanager?
"Goed kunnen luisteren, probleemoplossend denken en een sterke samenwerking met de klant opbouwen. Een goede relatie is essentieel."
Wat is jouw aanpak richting klanten?
Ik begin altijd met een goed gesprek. Hoe werkt het bij hen nu? Waar liggen de pijnpunten? Hoe kunnen we de samenwerking verbeteren om alles soepel te laten verlopen? En als ze nog niet bekend zijn met AEB, dan geef ik ze daar natuurlijk alle informatie over.
Hoe houd je persoonlijk contact met klanten?"
"Ik ga regelmatig langs. Zodra ik weet wie mijn klant is bezoek ik ze eerst, zodat ze een gezicht bij hun contactpersoon hebben en weten hoe ze binnen AEB hun weg kunnen vinden. Een accountmanager is immers het eerste aanspreekpunt."
Met al die drukte, wat doe je in je vrije tijd?
"In de zomer tennis ik en ik zit in de activiteitencommissie van de tennisclub. Vorig jaar ben ik begonnen met golfen, wat ik echt ontzettend leuk en ontspannend vind – een aanrader! Vroeger heb ik paard gereden en had ik zelfs een eigen paard. Feesten en drukke bijeenkomsten zijn minder mijn ding."
Waar liggen je ambities?
"Voor nu wil ik me eerst goed ontwikkelen in deze functie en mezelf stevig positioneren binnen AEB. Ik heb er ontzettend veel zin in!"