Nieuwe koppelleiding verbindt warmtenetten

1 januari 0001

Nieuwe koppelleiding verbindt warmtenetten

AEB en Vattenfall gaan flink investeren in een verdere uitbreiding van het Amsterdamse stadswarmtenet. De twee bedrijven werken voor warmtelevering in Amsterdam samen in de joint venture Westpoort Warmte (WPW). Samen investeren ze in een nieuwe warmteleiding en Vattenfall gaat aan de Riekerhavenweg in Amsterdam een nieuwe HulpWarmteCentrale (HWC) bouwen. Door deze twee investeringen is verdere groei mogelijk van het aantal klanten van het stadswarmtenet en verbetert ook de leveringszekerheid – bijvoorbeeld op extreem koude dagen.

Vandaag heeft wethouder Deelnemingen Udo Kock van Amsterdam ingestemd met de investering door Amsterdam in de koppelleiding.

Nieuwe leiding
Met de nieuwe warmteleiding koppelt Westpoort Warmte de netten van WPW en Vattenfall voor het eerst aan elkaar. De warmteleiding van 1.3 kilometer wordt aangelegd tussen de twee netten en de nieuwe HWC (zie kaartje). De duurzame warmte die AEB Amsterdam opwekt uit afval kan straks ook “doorgeleverd” worden aan het warmtenet van Vattenfall. Met de extra capaciteit kunnen in Amsterdam West 10.000 extra woningeenheden een warmte-aansluiting krijgen op het net van Westpoort Warmte.

Kaartje Warmtenetten

Oranje = warmtenet Westpoort Warmte
Rood = warmtenet Vattenfall
Blauw = nieuwe warmteleiding en nieuwe HWC


CFO Derk Kappelle van AEB Amsterdam: “Als partners in Westpoort Warmte staan we voor de stevige ambitie om het warmtenet van Amsterdam in 2050 volledig duurzaam te laten draaien – zonder CO2-uitstoot en volledig van het gas af. De nieuwe koppelleiding is hierin een mooie stap: voor het eerst koppelen we de netten van Westpoort Warmte en Vattenfall aan elkaar. Dat verbetert de leveringszekerheid omdat we straks elkaars warmte kunnen gebruiken en het maakt extra warmtelevering in Amsterdam West mogelijk”.

De komende jaren zal de vraag naar stadswarmte flink toenemen. Om te voldoen aan de ambitie om Amsterdam in 2050 “van het gas af” te krijgen is een groei nodig naar ruim 350.000 warmte-aansluitingen. AEB Amsterdam levert al sinds jaar en dag warmte uit afval en ook door de bouw van de biomassacentrale bij de Petroleumhavenweg zal de duurzame warmtelevering toenemen. Om in de verdere toekomst betaalbare en duurzame warmtelevering mogelijk te maken kijkt AEB ook naar de ontwikkeling van andere duurzame warmtebronnen.  

Aanleg van de warmteleiding start later dit voorjaar. De bouw hiervan is gereed eind dit jaar. De eerste warmtelevering verwacht Westpoort Warmte na de zomer van 2021 als de bouw van de HulpWarmteCentrale is afgerond.  

Voor meer informatie over de AEB BEC : Lees hier
Voor meer informatie over de HWC: Lees hier het Vattenfall nieuwsbericht.

 

Contact

KvK 58867937

Tel: 020 587 6299
Email: info@aebamsterdam.nl

Australiëhavenweg 21
1045 BA Amsterdam

Postbus 58292
1040 HG Amsterdam

Plan een route

Openingstijden

Heeft u een klacht over onze dienstverlening? Laat het ons weten.
Email: klachten@aebamsterdam.nl