1 februari 2016

Eerste diploma’s First Responder naar AEB

Zes medewerkers van AEB hebben hun diploma ‘First Responder’ behaald bij het Nederlands Instituut Bedrijfshulpverlening (NIBHV). Hiermee zijn zij de eerste gecertificeerde ‘First Responders’ in Nederland, een opleiding specifiek gericht op het omgaan met incidentscenario’s in de grondstoffen-, energie- en afvalbranche.

Opleiding First Responders AEB
First Responders
AEB

AEB heeft veiligheid hoog in het vaandel staan en is continu bezig met het verbeteren en veiliger maken van de processen. ‘Goede BHV-ers opleiden is stap één, wij willen een stap verder gaan’, zegt Michel Braam, hoofd BHV bij AEB. ‘Deze nieuwe opleiding hebben we ontwikkeld samen met het bureau H2K opleidingen en trainingen, specialist in brandweeropleidingen en industriële trainingen, en het NIBHV.’

Specifiek voor de branche

Met deze nieuwe opleiding zijn voor de branche specifieke veiligheidsrisico’s benoemd en incidentscenario’s beschreven. Op die manier is er nu een gecertificeerde opleiding die goed aansluit op het werk in bedrijven die vallen onder de BRZO (Besluit Risico Zware Ongevallen).

Snel inzetbaar team

De medewerkers die de opleiding volgden maken deel uit van een Snel Inzetbare Eenheid (SIE). Dit is een volwaardige taak naast het dagelijks werk van de medewerkers. Belangrijkste opdracht van dit team is de situatie stabiliseren tot de overheidsdiensten ter plaatse zijn. ‘We zijn al benaderd door andere bedrijven die veel interesse hebben in de opleiding en de inrichting van een dergelijk SIE team’, zegt Braam. ‘Preventie gaat boven alles, maar ook repressief moet je op alle scenario’s voorbereid zijn.’

Daar hoort behalve de opleiding ook een voertuig bij dat snel op het hele terrein ter plaatse kan komen. Cor Schiermeier, medewerker bij de Slakken Opwerkings Installatie (SOI) is een van de gecertificeerde AEB-ers. ‘Ik ben al vijftien jaar BHV-er en zie dit als een verbreding en verdieping van het vak.’ Schiermeier vindt dat de opleiding goed focust op de kerntaken van een dergelijk team. ‘Ook de structuur van sturing en leiding worden uitgediept, de processen kloppen. Wat doen we wel en wat laten we aan de professionals over, duidelijkheid daarover is essentieel.’ Het team is vol enthousiasme gestart en deelt haar ervaringen graag met de branche.

 

Contact

KvK 58867937

Tel: 020 587 6299
Email: info@aebamsterdam.nl

Australiëhavenweg 21
1045 BA Amsterdam

Postbus 58292
1040 HG Amsterdam

Plan een route

Openingstijden

Heeft u een klacht over onze dienstverlening? Laat het ons weten.
Email: klachten@aebamsterdam.nl 
Tel: 020 407 6060