30 mei 2016

AEB te gast bij programma De Volksvlijt: de Circulaire haven van Amsterdam

"De haven van 2056: Een walhalla voor recycling" kopte het Parool eind maart. Een mooie ambitie waar de gemeente, haven, stedenbouwers en organisaties als AEB hard aan werken. Op dinsdag 14 juni organiseert Volksvlijt 2056 een lezing over de ambities van de haven en manieren waarop ‘het walhalla voor recycling’ gerealiseerd kan worden. Het programma wordt ingevuld door onder andere stedenbouwkundig bureau Urbanos, de Economic Board Amsterdam, de gemeente Amsterdam, Havenbedrijf Amsterdam, Waternet en AEB.

Circulaire haven
circulaire haven OBA
AEB

Deze bijeenkomst wordt gehouden op de eerste etage van de OBA Oosterdok. Dit is de plek waar de tentoonstelling Volksvlijt 2056 is opgesteld. Een tentoonstelling waar alle Amsterdammers over de toekomst van de stad kunnen dromen. Eén van de dromen is de circulaire economie en wat dit betekent voor de haven van Amsterdam. Elke week van de tentoonstelling staat een bepaalde droom centraal.

Circulaire economie

In de week van 13 juni draait alles om de circulaire economie met workshops, lezingen, plastic vissen, debatten en nog een aantal verrassingen. AEB verzorgt deze avond een presentatie over hoe zij concreet invulling geeft aan het werken aan de circulaire economie. AEB en partner Inashco hebben zichzelf tot doel gesteld alles uit afval te halen wat erin zit. Zij hebben een unieke gepatenteerde technologie ontwikkeld voor het terugwinnen van mineralen (zand en grind) uit bodemassen. Dit materiaal, Urbanite®, is geschikt voor gebruik als grondstof voor producten als trottoirtegels en trottoirbanden.

Op dinsdag 14 juni 2016 om 20:00 bent u welkom voor het volgende programma over de circulaire haven:

19:30-19:45       Introductie door Pepijn Verpaalen (stedenbouwkundig bureau URBANOS) over Volksvlijt 2056 en de circulaire haven.

19:45-20:00       Dominique van Ratingen (Economic Board Amsterdam) vertelt hoe kennisinstellingen, overheden en bedrijven in de regio samenwerken aan de circulaire                              economie.

20:00-20:30       Eveline Jonkhoff (gemeente Amsterdam) laat zien wat in Amsterdam de meest kansrijke waardenketens zijn van o.a. afval en vertelt over de relatie tussen                          Amsterdam en de haven.

20:30-20:45       Eduard de Visser (Haven van Amsterdam) weet alles van de plannen voor de toekomst van de haven.

De avond wordt afgesloten met een aantal voorbeelden van hoe al concreet aan het walhalla wordt gewerkt:

20:45-21:00       Wieteke Weenink van AEB Amsterdam neemt u mee in het verhaal over Urbanite®: hoe uit bodemassen waardevolle grondstoffen worden teruggewonnen.  

21:00-21:15       Andre Struker van Waternet sluit de avond af met een biocomposietbak tafel en bank van bermafval en waterplanten.

21:15-21:30       Laatste vragen en afsluiting.

U bent van harte welkom op de eerste etage in de OBA op het Oosterdok. U kunt binnenlopen, maar aanmelden is prettig zodat wij ongeveer weten hoeveel bezoekers komen. Mail hiervoor even naar pepijn@urbanos.nl.

Meer activiteiten

Ook op woensdag 15 en donderdag 16 juni organiseert de OBA Oosterdok activiteiten die in het teken staan van de circulaire haven. Op 15 juni 2016 kunnen kinderen plastic vissen in de grachten vanaf de Plastic Whale. Donderdagavond 16 juni staat Amsterdam Fossielvrij in de OBA spotlights. Om 20:00 neemt Sven Jense van Amsterdam Fossielvrij u mee in de vraag: kan de haven Amsterdam een snelle energietransitie inzetten?

Op de site van http://www.volksvlijt.amsterdam staat alle informatie en het up-to-date programma.

Het artikel in het Parool van 29 maart 2016 vindt u hier.

 

Contact

KvK 58867937

Tel: 020 587 6299
Email: info@aebamsterdam.nl

Australiëhavenweg 21
1045 BA Amsterdam

Postbus 58292
1040 HG Amsterdam

Plan een route

Openingstijden

Heeft u een klacht over onze dienstverlening? Laat het ons weten.
Email: klachten@aebamsterdam.nl 
Tel: 020 407 6060